Miksi ihmisten täytyy arvostella toisiaan? Miks on aina oltava parempi kuin toiset? Mua raivostuttaa aina ja ikuisesti se, etteivät kaikki osaa arvostaa erilaisuutta. Maailma on paljon värikkäämpää ja mielekkäämpää, kun saa tavata ja nähdä jatkuvasti erilaisuutta ja monipuolisuutta. Yhdessä toimiessa kaikki näyttää valoisammalta - yksin toimiessa kolkolta, surkealta ja toivottomalta.

Arvostan kovasti meidän koulutusjärjestelmää, mahdollisuuksia opiskeluun, mutta moni asia on mielestäni vielä pahasti rempallaan siinäkin. Esimerkiksi mua ihmetyttää, miksi lapsia ja nuoria palkitaan kaiken maailman stipendeillä tosi hyvistä, kympin suorituksista? Mun mielestä heikoimpia suorituksia saaneita pitäisi entistä enemmän tukea ja tsempata, eikä heti leimata ikuisiksi tyhmiksi, aikaansaamattomiksi paskoiksi.

Palkitseminen on turhaa ja aiheuttaa mielestäni enemmän pahaa kuin hyvää. Kyllä palkinnon vastaanottaja saa paljon hyvää mieltä, arvostusta ja kunnioitusta ihmisiltä, mutta samalla he kokevat ylemmyyden tunteita, aiheuttavat kateutta ja närkästystä muissa opiskelijoissa. Heikoimmin menestyvien saattaa olla vaikeaa hurrata toisten onnistumisille, kun oma opiskelu menee päin vittua. Se pitäisi kaikkien ymmärtää.

On ihan okei, jos palkitsemista harrastetaan perheiden sisällä, mutta ei omaa menestystä tarvitse kuuluttaa koko maailmalle. Kouluissa kaikkien pitäisi olla samalla viivalla, yhdessä tavoittelemassa mieleistään tulevaisuutta. Ei millään taistelutantereella, jossa kukin mollaa päänsä sisällä muita, pyrkien tiputtaa muut kelkasta omien etujensa, tulevaisuutensa tähden. Missä kaikki ystävällisyys, yhteisöllisyys? "Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta"?

Olenko nyt ihan hakoteillä ajatteluni kanssa? Pitäisiköhän mun muuttaa vaikka jollekin toiselle planeetalle? Kai se on vain koitettava ymmärtää kuuluvansa jonkinlaiseen pohjasakkaan, joka yrittää kapinoida kaikkea mahdollista vastaan, etsiä pienimmätkin epäkohdat yhteiskunnasta saadakseen itselleen jonkinlaisen mielenrauhan epäonnistumisiensa keskellä. Tai sitten ei.